piątek, 9 czerwca 2017

Łatwe ciasto z truskawkami i bezową pianką

Kruche, delikatne i miękkie ciasto, z dużą ilością truskawek pod lekko chrupiącą bezą - pianką. Można je upiec w małej, prostokątnej blaszce, niedużej  formie do tarty albo tortownicy.
To ciasto z truskawkami nie jest przesłodzone, za to soczyste i da się pokroić na wiele porcji. Bardzo trudno mu się oprzeć, wiem co mówię, usiłuję trzymać dietę:) By było nieco zdrowiej, można zamienić zwykłą mąkę pszenną mąką orkiszową a cukier zamienić na ksylitol, który ma niższy indeks glikemiczny.  
W sezonie trudno obojętnie przejść obok straganów z czerwonymi, pachnącymi truskawkami, no jak tu nie upiec ciasta, no jak  :)
Przepis na bardzo dobre i łatwe ciasto z truskawkami. 






składniki ( na formę ok. 21x29 cm lub np. okrągłą do tarty, czy torownicy, ok. 24 cm)

kruche ciasto: 
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej ( 250 g)
- łyżka skrobi ziemniaczanej (10 g)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże łyżki cukru pudru
- 4 żółtka
- 120 g schłodzonego masła

-500 g truskawek
-2 łyżki skrobi ziemniaczanej (20 g)

beza: 
- 4 białka
- pół szklanki cukru (110 g drobnego lub cukru pudru)
- łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 3 łyżki płatków migdałów

Mąkę, skrobię, proszek do pieczenia, cukier, żółtka i pokrojone w kostkę, schłodzone masło zagnieść krótko nożem a następnie ręką lub przy pomocy malaksera. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do zamrażarki na ok. 10 minut.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 170 stopni i wyłożyć formę papierem do pieczenia.
Truskawki, umyć, duże sztuki pokroić na połówki , dobrze osuszyć z wody i wymieszać ze skrobią ziemniaczaną.
Ciasto pokruszyć na spód blaszki, wygładzić powierzchnię na możliwie jednolitą, nie musi być doskonale równa, nakłuć w kilkunastu miejscach widelcem. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut, do zrumienienia ciasta.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. 
Ostrożnie wyjąć blachę z pieca, piekarnika nie wyłączać. 
Na podpieczonym spodzie ułożyć truskawki wymieszane ze skrobią, na nich delikatnie i niezbyt starannie ubitą pianę z białek.  Posypać płatkami migdałów.
Piec ciasto 10 minut w temp. 170 st. a następnie obniżyć ją do 100 stopni, uchylić lekko drzwiczki piekarnika, w szczelinę wkładając np. trzonek drewnianej łyżki. Dosuszać bezę w tej temperaturze przez ok. 30-40  minut. Musi być z wierzchu sucha i chrupka.

Wyjąć ciasto z piekarnika, ostudzić, kroić po całkowitym wystudzeniu.

 

Mówię Wam - niebo na talerzu :)


9 komentarzy :

  1. Wygląda rewelacyjnie, a beza jest zwieńczeniem deserowej rozkoszy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne! w sam raz na lato

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam, ale już więcej nie zrobię....bo nie potrafię się od niego oderwać ! Pychota! :) Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, trudna sprawa z tym oderwaniem się...:)

      Usuń
  4. A jesli zostanie troche ciasta, wowczas przez noc trzymamy w lodowce ?:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kruche twardnieje w lodówce i pianka trochę się rozpuszcza. Najlepiej było by w plastikowym pojemniku poza lodówką. Jak jest bardzo gorąco - wkładam do lodówki i trudno.

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */